اظهارنامه دارای انواع مختلفی می باشد که کسب و کاری با توجه به شرایط کاری خود و در بازه های زمانی مشخص نسبت به تهیه و ارسال اظهارنامه مربوط به کسب و کار خود اقدام میکند یکی از انواع اظهار نامه، اظهارنامه عملکرد می باشد که خود به دو دسته اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی و اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی تقسیم بندی می شود هر یک از این دو نوع اظهارنامه دارای شرایط و ضوابط خاص خود هستند که در ادامه به بررسی هر یک از آنها خواهیم پرداخت.
اظهارنامه عملکرد چیست
اظهارنامه عملکرد را میتوان نوعی از اظهارنامه دانست که اشخاص حقیقی و یا حقوقی پس از آن که کلیه مبالغ سود و زیان خود را که از طریق معاملات خود کسب نمودند را محاسبه نمودند آن را تکمیل و به سازمان امور مالیاتی تحویل می دهند. پس از آن سازمان امور مالیاتی ۲۵ درصد از سود حاصل از عملکرد دوره ای اشخاص حقیقی و حقوقی را به عنوان مالیات عملکرد از آنان اخذ می کند.
اگر بخواهیم مالیات عملکرد را به طور ساده تری توضیح دهیم باید چنین گفت که مالیات عملکرد در واقع به نوعی بیانگر کلیه درآمدها، هزینه ها، داراییها، بدهیها، سرمایه، معافیتها و درآمدهایی است که شامل مالیات میشود که چه اشخاص حقیقی و چه اشخاص حقوقی می بایست آنها را به سازمان امور مالیاتی اظهار نمایند.
چه کسانی مشمول اظهارنامه عملکرد می شوند
به طور کلی همه اشخاص حقیقی که درآمدی داشته و شغل و کسب و کاری دارند می بایست مطابق با ماده ۹۵ مالیات های مستقیم بر اساس سال مالی نتیجه عملکرد مالی خود را به سازمان امور مالیاتی اعلام نمایند همچنین اشخاص حقوقی که دارای شرکت بوده و شرکت آنها به ثبت رسیده است نیز موظفند مطابق با ماده ۱۱۰ قانون مالیاتهای مستقیم نسبت به تکمیل و ارسال اظهارنامه عملکرد خود به همراه ترازنامه سود و زیان شرکت به سازمان امور مالیاتی اقدام نمایند.
مدارک لازم برای تنظیم ارسال اظهارنامه عملکرد چیست
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که در گروه اول مالیاتی قرار دارند می بایست نسبت به تهیه صورت ترازنامه خود اقدام نمایند. گروه اول مالیاتی به مشاغلی گفته می شود که مبلغ فروش و خرید کالا در سال قبل آنها بیشتر از ۳۰ میلیارد ریال بوده باشد و یا این که ده برابر درآمد مجموع مالیاتی که موظف به پرداخت آن هستند هم بیشتر از ۳۰ میلیارد ریال شده باشد.
در کنار این گونه شرکتها تمامی افرادی که دارای کارت بازرگانی هستند و در زمینه صادرات و واردات مشغول می باشند به همراه صاحبان کارخانه ها، معادن، هتلها، بیمارستانها، زایشگاه ها، صرافی ها، فروشگاه های زنجیره ای و کلینیکهای تخصصی نیز همگی جزو گروه اول مالیاتی به حساب میآیند که باید نسبت به تهیه صورت ترازنامه خود اقدام نمایند.
دومین مدرکی که برای تنظیم و ارسال اظهارنامه عملکرد مورد نیاز می باشد صورت حساب سود و زیان می باشد به همین منظور کلیه افرادی که مشمول اظهارنامه عملکرد می باشند می بایست ظرف مدت مقرر نسبت به تهیه صورت سود و زیان خود و همچنین مبلغ نهایی درآمد و فروش های داخلی و خارجی اقدام نمایند.
در کنار دو مدرک بالا این دسته از افراد میبایست صورت گردش مالی کالاها و مواد اولیه خود را نیز به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند تا اظهار نامه آنها مورد قبول واقع شود. در صورتی که شرکتی در زمینه ارائه خدمات و همچنین تولید کالا مشغول به فعالیت بود می بایست نسبت به ارائه صورت بهای تمام شده کالاها و خدمات خود اقدام نمایند.
مدارک ارسالی پیمانکاران شامل چه مواردی است؟
در صورتی که شرکت شما به صورت پیمانکاری مشغول به فعالیت می باشد لازم است تا در صورت ارائه اظهارنامه عملکرد ، صورت قرارداد های خود را به همراه بهای تمام شده پروژه نیز به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند.
در کنار موارد گفته شده تمامی مشمولین مالیات عملکرد می بایست به این نکته دقت داشته باشند که به همراه اظهارنامه خود نسبت به ارائه شماره ثبت پلمپ دفاتر قانونی خود نیز اقدام کنند.
کلیه افراد مشمول مالیات عملکرد باید لیست تمام مالیات هایی که در طول سال پرداخت نموده اند شامل مالیات ارزش افزوده ، مالیات تکلیفی و یا هرگونه مالیات دیگری را به همراه اظهارنامه خود به سازمان امور مالیاتی ارائه نمایند.
در انتها نیز اطلاعات کامل مربوط به محل کسب وکار و آدرس کامل آن را باید در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار داد تا رسیدگی به اظهارنامه مالیات عملکرد مربوط به کسب و کار آغاز شود.
مقدمات ارسال اظهارنامه عملکرد
برای اینکه بتوانید نسبت به ارسال اظهارنامه عملکرد خود اقدام نمایید لازم است تا مقدماتی را پیش از این کار فراهم آورید. در مرحله اول لازم است تا مودی مالیاتی نسبت به ثبت نام در سایت سازمان امور مالیاتی اقدام نمایند پس از آن در بایستی نسبت به دریافت کد اقتصادی از این سایت اقدام کند. پس از انجام این کار می توانید وارد سایت سازمان امورمالیاتی شده و نسبت به انجام امور مالیاتی خود اقدام نمایند.
زمان ارسال اظهارنامه عملکرد
برای ارسال اظهارنامه مالیاتی تا چهار ماه پس از پایان سال مالی وقت در نظر گرفته می شود که این تاریخ به طور معمول تا پایان ۳۱ خرداد هر سال می باشد. در صورتی که مودیان مالیاتی در این تاریخ نسبت به ارسال اظهارنامه عملکرد خود اقدامی انجام ندهند مشمول جریمه دیرکرد مالیات عملکرد خواهند شد.
جریمه عدم ارسال اظهارنامه عملکرد چقدر است
با توجه به قانون مالیات های مستقیم در صورتی که مودی مالیاتی ظرف مدت زمان در نظر گرفته شده نسبت به ارائه اظهارنامه مالیاتی خود اقدامی انجام ندهند طبق ماده ۱۹۲ مالیات های مستقیم، ۳۰ درصد از کل مالیاتی که می بایست پرداخت کند به عنوان جریمه برای وی در نظر گرفته می شود.
مودیان معاف مالیاتی نیز باید اظهارنامه عملکرد ارسال کنند؟
در صورتیکه شما و کسب و کارتان جز آن دسته از کسب و کارهایی هستید که به طور دائم و یا موقت و تحت شرایط خاص از پرداخت مالیات معاف هستید می بایست به این نکته توجه داشته باشید که موظف به تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیات عملکرد خود خواهید بود این کار در راستای شفاف سازی معاملات انجام شده و در صورتی که ظرف مدت زمان مقرر نسبت به ارائه اظهارنامه عملکرد خود اقدام نکنید مشمول جریمه های مربوطه خواهید شد.
جایزه خوش حسابی مالیات عملکرد
اگر شما جزء آن دسته از مودیان مالیاتی هستید که به مبحث مالیات خود اهمیت بسزائی می دهید دولت در قانون مالیات عملکرد برای شما جوایزی را در نظر گرفته است. پرداخت جایزه خوش حسابی ارسال به موقع اظهارنامه عملکرد به این صورت است که در صورتیکه شما سه سال پیاپی نسبت به ارسال به موقع اظهارنامه عملکرد خود اقدام نموده باشید در پایان سال سوم ۵ درصد است کل مالیات پرداختی سه سال گذشته خود را به عنوان جایزه خوش حسابی مالیاتی عملکرد دریافت خواهید نمود.
رسیدگی به اظهارنامه عملکرد چگونه است.
به طور کلی ممیزین مالیاتی این فرصت را دارند تا یک سال پس از ارسال اظهارنامه عملکرد نسبت به بررسی و تعیین مالیات مربوط به کسب و کار اقدام کنند. پس از این مدت مالیات تعیین شده به مودی مالیاتی اطلاع داده می شود و پس از آن سه ماه به مودی زمان داده می شود تا نسبت به پرداخت و یا اعتراض به مبلغ مالیات عملکرد تعیین شده اقدام کنند.
اصلاح اطلاعات اظهارنامه عملکرد
یکی از فرصت هایی که دولت به مودیان مالیاتی داده است این است که در صورتی که در هنگام ارائه اظهارنامه مالیات عملکرد خود تمام یا بخشی از اطلاعات مربوط به کسب و کار خود را به طور اشتباه وارد کرده باشند بتوانند تا یک ماه پس از ارسال اظهارنامه عملکرد خود نسبت به اصلاح اطلاعات مربوط اقدام کنند پس از گذشت این زمان در صورتی که اطلاعاتی که به صورت نادرست در اظهارنامه عملکرد کسب و کار به ثبت رسیده اند توسط ممیزین مالیاتی کشف شود، کسب و کار مربوطه مشمول مالیات علی الراس خواهد شد.
تهیه و ارسال اظهارنامه عملکرد
همانطور که می دانید تهیه و ارسال اظهارنامه عملکرد امری زمانبر بوده و می بایست توسط افراد مطلع از قانون و متبحر در این امر تهیه و ارسال آن صورت گیرد. در صورتی که به قوانین مربوط به اظهارنامه عملکرد آشنایی کافی نداشته باشید ممکن است با ارائه اشتباه اطلاعات مالی، کسب و کار خود را مشمول مالیات علی الراس نمایید.
در این شرایط ممیزین مالیاتی بدون در نظر گرفتن اظهارنامه عملکرد ارسالی توسط شما نسبت به بررسی وضعیت مالی کسب و کارتان با توجه به مدارک ارسالی اقدام می کند و مالیاتی با توجه به اطلاعاتی که خود آنها به دست می آورند برای شما در نظر می گیرند.
این مالیات به طور عمومی از مالیاتی که شما مد نظر داشته اید بسیار بیشتر خواهد بود. از این رو بهتر است تا همواره قبل از ارسال اظهارنامه عملکرد خود نسبت به دریافت مشاوره مالیاتی از تیمهای مالیاتی حرفه ای در این زمینه اقدام نمایید.
الو مالیات در کنار شماست
تیم مالیاتی الو مالیات با بهره مندی از خبره ترین کارشناسان مالیاتی ایران در کنار شما خواهد بود تا بتوانید به بهترین نحو ممکن نسبت به تهیه و ارسال اظهارنامه عملکرد مربوط به کسب و کار خود اقدام نمایید و مالیات منصفانه ای را در انتها پرداخت کنید. درصورتی که نیازمند دریافت مشاوره رایگان مالیاتی هستید میتوانید با شماره ۰۹۱۲۰۸۰۳۷۳۱ تماس گرفته و از خدمات مشاوره مالیاتی الو مالیات بهره مند شویم.
[kkstarratings]